среда, 1. април 2015.

ХИДРА - ОСТРВО КОЈЕ ЛЕЧИ ДЕПРЕСИЈУ



Хидра или Идра (грч. Ύδρα) је острво у Егејском мору, јужно од Атине (око 70 km ваздушно). 

Најближе копно је Пелопонез, на око 10 километара. Острво је брдовито, слабо разуђене обале са неколико малих залива са скривеним плажама. Највеће насеље на острву је истоимени градић Хидра на северној страни.




У митологији је позната Хидра, водена неман, са девет змијских глава и отровним  задахом. Али острво није по њој добило име већ по гусарском називу за острво са водом. На њиховим картама писало је „хидреа“, што на старогрчком значи вода, као ознака да се ту, где има мало становника и нема војске, може безбедно снабдети водом. Острво је било насељено већ у доба праисторије, а захваљујући добром положају било је „учесник“ свих важних догађаја. После пада Византије острвом владају Млечани, а од 16. века Турци када је острво имало аутономију, што је очувало економску моћ месног становништва.



Касније су се многи иселили, тако да на Хидри и острву Докос живи близу 3.000 становника, већина у граду Хидри. То је очуван градић са лепим старим језгром, уским и кривудавим каменим улицама, на брду на крају залива. 

Град се може обићи на магарцу или шетајући каменим стазама, као и цело острво, јер је потпуно забрањена употреба моторних возила.




Пољопривреда и поморство су традиционална занимања острвског становништва, поготово узгајање винове лозе и маслине. Данас је оно познато по викенд туризму, па је препуно таверни, пансиона, дискотека...   

Старо језгро града је испреплетано уским улицама и врло је живо . На острву се налази шест православних манастира, на брду са погледом на луку налазе се и два најважнија манастира Протифитис Илиас који је основан у 10.веку и манастир Агија Ефпракиа.



Велики број такси чамаца возе од плаже до плаже. Најпознатије су Мандраки, Каминиа, Влихос и Молос, до њих се може стићи само чамцима. Марине су пренатрпане јахтама и једрилицама, а такси-чамци као на тркама јуре по муштерије. Има много мачака које вребају непажљиво одложену храну.

Једна од атракција је маскота острва – пеликан који се самоуверено шепури градским тргом и чека рибаре да се врате са уловом како би добио своје следовање.





Почетком 60-их година прошлог века на Хидри је купио кућу канадски фолк и рок песник Леонард Коен.





Погођен депресијом, преселио се на ово острво, написао књигу поезије и два романа, и, што је најважније, превазишао депресију.

"Као птица на жици

као пијанац у цркви

покушао сам на свој начин да будем слободан"

пева у песми Bird on the Wire, написаној на Хидри.  


Ако сте лоше воље, и депресивни сте, ако вам се смучила бука аутомобила и  недостаје вам сунце а волите мирис мора – Хидра је острво ваших снова.



СВЕ О ХИДРИ наћи ћете овде, на сајту Александра Манића:

 

А ово је званичан сајт острва:




Приредио

Миливој Анђелковић
http://www.amika.rs/

Нема коментара:

Постави коментар